Kantolaitteet osa 1, päiväreput

Reput, rinkat, duffelit ja kassit. Kun liikkuu veneellä, tai muutenkin luonnossa, niin aina tarvitsee jotain missä liikuttaa tavaraa. Näin äkkiseltään voin omalta kohdalta laskea, että muutamaan viime vuoteen on mahtunut ainakin neljä uutta reppua ja kaksi rinkkaa sekä kasa erilaisia pienempiä taskuja ja laukkuja.

Rinkka lähes täyteen pakattuna, tässä kohtaa rinkan valinta todella tuntuu käytännössä

Lähdetään kuitenkin helpoimmasta liikkeelle, päivärepusta. Yhdellä syksyn reissuista otettiin alla oleva kuva, kun oltiin kolmen hengen porukalla liikenteessä.





Kuten näkee, niin reput ovat hyvin saman tyylisiä kaikilla. Eivät ehkä ne näyttävimmät, mutta olemme todenneet että tällainen ns. taktinen reppu on ehdottomasti kätevin kun tavaraa on paljon mukana ja kaikkeen haluaa päästä järkevästi käsiksi. Duffel-tyylisiä reppujä näkee monesti, mutta niissä suurin ongelma on pienten taskujen ja kiinnikkeiden puute.

Duffelissa on yleensä yksi iso lokero, ja sitten yksi tai kaksi pienempää ja joku yksittäinen verkkotasku sisällä. Se toimii hyvin, kun pakkaa esimerkiksi viikonloppumatkaa varten vaatteet ja toilettilaukun, mutta kun lähdetään retkelle ja mukana on paljon kaikkea pientä, niin lopputulos on että ne lojuvat repun pohjalla ja reppu on kirjaimellisesti säkki selässä. Tätä efektiä pääsee hieman näkemään alla olevassa kuvassa Itävallasta, kun reissuun ei voinut ottaa hirveän montaa reppua niin joutui tekemään kompromissin.



Taktisissa repuissa on monesti molle-kiinnikkeitä (Modular Lightweight Load-carrying) joka suuntaan repun ulkopinnassa. Ne ovat armeijan standardin mukaisia kiinnikkeitä, joihin saa kiinni kaikenlaisia pieniä laukkuja, kiinnikkeitä yms mitä ikinä voi kuvitella, Esimerkiksi alla olevassa Leathermanin kotelossa on molle kiinnitys, joten sen saa joko vyölle tai molleen kiinni.


Mollessa on monesti kiinni myös pieni ensiaputasku, koska silloin se on kiinni repun ulkopinnassa, ja punasesta rististä myös muut kun repun omistaja näkee että siitä löytyy ensiaputarpeita käden ulottuvilta.



Analysoidaan hieman yllä olevaa kuvaa. Näemme että repussa on kiinni taskulamppu mollessa, yksi karbiinihaka, tripodi sekä heijastin (musta!) ylhäällä. Monesti näissä repuissa on tarrapinta jossain kohtaa, joka on hyvä kohta heijastimelle, vaikka alkuperäinen tarkoitus on ollut enemmän armeijan tarpeisiin sopiva. Kuvassa näkee hyvin myös repun alla olevat kaksi hihnaa. Kun reppu on täynnä mollea ja siitä löytyy kompressiohihnat sivuilta sekä kaksi hihnaa tai kiinnikettä alapinnasta, niin reppua voi muokata täysin omien tarpeiden mukaan. Jos mukaan tarvitsee paljon erilaisiin taskuihin menevää tavaraa, niin taskuja voi lisätä joka puolelle. Jos taas tarvitsee esimerkiksi tripodin sekä teltän, niin voi jättää toisen kyljen vapaaksi tripodille sekä kiinnittää teltan alapintaan.

Olemme todenneet että molle-pidikkeet ovat myös hyvä paikka säilyttää karbiinihakoja, näkee heti montako on mukana, ja ne ovat käden ulottuvilla kun pystyttää leiriä.

Entä reppujen materiaalit? Tähän aiheeseen voisi uppoutua loputtoman syvälle, mutta mainitaan nyt päiväreppujen yhteydessä D-luku, eli denierit. Repussa voi lukea että kangas on 500D tai 1000D, mitä se tarkoittaa? Denierit kertoo kuidun paksuudesta, joka on mitattu painona grammoissa 9000 metrin matkalla, eli 450 denierin kuitu painaa 450 grammaa jos sitä on 9000 metriä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mitä suurempi luku sitä kestävämpää materiaalia, mutta samalla myös painavampaa. Joten oikeastaan parasta vaihtoehtoa ei ole, vaan täytyy valita sen mukaan miten painavaa reppua on valmis kantamaan kestävyyden takia.

Vetoketjuista voimme todeta hyvin lyhyesti, että jos niissä lukee YKK niin se on hyvä asia. Kyseessä on maailman suurin vetoketjuvalmistaja, joka on samalla tae laadulle. Mutta vetoketjuja kannattaa kokeilla kaupassa, ja vetää jokaista ihan laidasta laitaan, mielellään vielä niin että laittaa jotain repun sisälle niin että se on täynnä kun tekee tämän kokeen. Yllättävän monesti näissä on pieniä suunnitteluvirheitä, eikä vetoketju toimikkaan kovin hyvin kun repussa on tavaraa. 

Sadesuoja on tärkeä, sille on monesti oma kotelo repun alapinnassa, mutta se tulee harvoin mukana päivärepuissa. Koska näiden kangas harvemmin on kovin vesitiivistä tai edes vettä hylkivää, niin sadesuoja kannattaa hankkia repun mukana, ja sovittaa liikkeestä täyden repun päälle ettei tule yllätyksiä.

Lantiovyö, tarvitseeko sitä päivärepussa. Jos on alle 20 litran reppu, jossa on jokseenkin asialliset olkahihnat niin sille ei välttämättä tule tarvetta. Mutta jos repulla tekee vähänkin pidempiä päiväretkiä, ja tietää kantavansa useamman kilon edestä varusteita mukana, niin lantiovyö tuo paljon lisää mukavuutta. Vaellustyylisissä päivärepuissa se on monesti mukana, mutta näihin taktisiin se täytyy usein ostaa erikseen, repussa on ostaessa ainoastaan kiinnikkeet sille.

Seuraavassa postauksessa keskitytään rinkkoihin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat