Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput


Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin eteen tulee väkisinkin pimeys, varsinkin jos tekee yön yli retkiä tai esimerkiksi haluaa retkeillä iltaisin töiden jälkeen. Päästään ikuisen (miesten) ongelman ääreen, aina tarvitsee yhden taskulampun lisää. Keskitytään tässä postauksessa perinteisen mallin taskulamppuihin, eli kädessä pidettävä ja vähintään takin taskuun mahtuva. 

Nämä eivät ole kovin kriittisiä tuotearvosteluita, vaan enemmän omia kokemuksia auttamaan valintaa taskulamppujen maailmasta, hyvä vaihtoehtoja tässä kokoluokassa löytyy paljon, mutta niin löytyy toisaalta myös kiinalaisia vähemmän hyviä vaihtoehtoja, kun haluaa valon mihin pystyy aina luottamaan. 
Tämä on arvostelu kahdesta taskulampusta, jotka ovat aikojen saatossa valikoituneet allekirjoittaneen luottotaskulampuiksi, eikä ole näiden jälkeen tullut ostettua uusia. Kumpikin on ollut noin kaksi vuotta hyvin aktiivisessa käytössä, joten nyt uskaltaakin jo suositella kyseistä merkkiä muille. Kummastakin lampusta on ehtinyt tulemaan seuraavat versiot markkinoille, eli U12 sekä U22, mutta arvosteluiden perusteella kyseessä on lähinnä pienet parannukset entisestään, joten uskon että nämä kokemukset tulevat olemaan jatkossakin relevantteja.  Vasemmalla on Utorch UT02, eli Manker U21, samalta tehtaalta tuleva mutta markkinoidaan eri nimellä. Ostoshetkellä eniten merkitsi toimitusaika kun malli oli valittu, jolloin päädyin tähän. Hinnaltaan ovat tällä hetkellä samaa luokkaa, taisi olla alle 10€ ero. Oikealla Manker U11.


Näistä U11 menee mihin tahansa taskuun, kun taas U21 on hieman isompi ja takin tasku soveltuu parhaiten. U11 on erinomainen yleisvalo josta ei todella lopu teho heti kesken, kun U21 soveltuu pidemmille matkoille sekä varsinkin veneilykäytössä erinomaisesti pimeellä navigoinnin apuvälineeksi. 

Ei mennä tässä postauksessa teknisiin yksityiskohtiin tai mittaustuloksiin, ne löytää helposti googlettamalla. Mutta voisi sanoa että U11 on sellainen tehopakkaus, että normaaliin retkeilykäyttöön et tarvitse enempää valoa, ja akunkesto on riittävä. U21 sen sijaan valaisee jo enemmän kun metsässä tarvitsee, ja on omiaan kun valon pitäisi yltää avaran alueen yli tai merellä pitäisi etsiä kauempaa merimerkkejä. Hyvällä kelillä viitan heijastimen erottaa noin 700-800m päästä, tästä ei ole hakuvalon korvaajaksi mutta monta kertaa on kyllä tullut navigoitua pilkkopimeällä pelkästään tämän avulla takaisin kotisatamaan Suomenojalle. Manker U11

Aloitetaan tästä pienestä taskuun menevästä valosta. Tämä syö 18650 kokoisen kennon, on micro-usb:llä ladattava (U12: Usb-C), ja lumeneita irtoaa 1000 (U12: 2000). Akunkesto on riittävä, normaalilla teholla 6 tuntia ja korkealla teholla 3 tuntia, turboa (eli yli 1000 lumenia) voi käyttää ainoastaan joitain minuutteja kerrallaan, jonka jälkeen taskulamppi tiputtaa tehoan korkealle lämmön vuoksi. Mutta käytännössä tuo ei ole ikinä tullut vastaan muuta kun testaamalla, turboa ei oikeassa elämässä tarvitse.

Taskulampusta löytyy myös erittäin kätevä yhden lumenin moonlight-mode, tämä on pilkkopimeässä mukava niin ei sokaise itseään tai kavereita, mutta on kuitenkin riittävä esimerkiksi tavaroiden etsimiselle repusta tai pieneksi yleisvaloksi telttaan. Tällä teholla valaisin taisi palaa 40 vuorokautta, tai ainakin sen verran pitkään että akunkesto ei tule käytännössä vastaan.
Valaisimessa on lasinen linssi, joka on upotettu alumiinikehyksen sisään. Omassa käytössä valaisinta ei ole käsitelty turhan varovaisesti, mutta linssi on pysynyt hyvin ehjänä, se on melko paksua lasia. Virtapainikkeeseen saa päälle sykkivän sinisen valon, jolloin valaisimen löytää esimerkiksi yöllä teltasta helpommin.


Micro-usb latausportti on kumiläpän alla suojattuna, sinne ei ole päässyt kosteutta tai likaa omassa käytössä. Latausvirta on noin 450mA, joten latautuminen on hidasta mutta toisaalta tämä on akun eliniän kannalta hyvä asia. Itse yleensä jätän valaisimen yön yli latautumaan, niin latausaika ei ole ollut ongelma. Latauksessa menee useita tunteja jos akku on täysin tyhjä, minun valaisimessa olevalla kennolla noin 5.5h. 


Valaisimessa on o-renkaat sekä tehtaalta valmiiksi silikonia kierteissä, nämä näyttäisivät toimivan sillä sisälle ei ole päässyt kosteutta tai pölyä. Kaikki kontaktipinnat ovat kullattuja, ja jousi on kaksinkertainen jotta syntyy paras mahdollinen kontakti kennoon.Kun irroittaa heijastimen, niin näkee ledin sekä osan elektroniikasta. Johdot ovat paksut silikonikuorella suojatut, ja se osa piiristä jonka näkee suoraan on jonkinlaisella muovilla suojattu. Muoskään tässä päässä valon sisälle ei ole päässyt likaa, ja näyttää siltä että myös piilossa oleviin yksityiskohtiin on panostettu.


Heijastin on täysin alumiinia, ja yllä olevasta kuvasta näkee lasin paksuuden.

Valosta voisi todeta että se on käytössä osoittautunut kestäväksi sekä akunkestoltaan ja teholtaan vähintään riittäväksi, ja tätä tai tämän uudempaa mallia U12 voi varauksessa suositella. Tässä kategoriassa markkinoilta löytyy vaikka miten paljon erilaisia hyviä vaihtoehtoja, mutta valitettavan harvoin arvostelut tehdään aina uutena ja harvemmin löytää käyttökokemuksia pidemmältä ajalta.

Manker U21 / Utorch UT02

Isoveljessä tehoa on noin 1200 lumenia, ja akun kestoa tarpeeksi. Korkealla teholla valo palaa noin 3 tuntia, keskiteholla 6 tunnin luokkaa, ja tässä tapauksessa keskiteho on jo paljon valoa. Yleisesti ottaen tulee käytettyä matalaa tai keskitehoa, sillä valo kantaa kauas jo niillä.Myös isoveljessä saa valon virtapainikkeeseen valaisimen löytämistä helpottamaan. Virtapainike Mankerin versiossa on samanlainen kun pienemmässä valaisimessa.


Latausportti sekä sen suojaus on toteutettu vastaavalla tavalla kun pienemmässä valaisimessa, myöskin tämän osalta uudessa mallissa (U22) on Usb-C latausporttina. Tässä latausteho on noin 2A, joten latautuu yleisimmillä akuilla noin kahdessa tunnissa tyhjästä täyteen.Jos pienemmässä valaisimessa jouset oli toteutettu asiallisesti tuplana, niin tässä isommassa on haluttu varmistaa vielä paremmin että kontakti kennon kanssa on hyvä. Myös tässä kaikki kontaktipinnat ovat kullattuja. 


Yksityiskohtana mainitsemisen arvoinen on tuplakierre, eli tässä takuulla heijastin pysyy tiiviisti paikoillaan. Heijastin on täysin alumiinia, ja myös tässä isommassa valossa elektroniikka näyttää asiallisen ylimitoitetulta sekä hyvin suojatulta.

Tämä valaisin jaksaa aina yllättää tehollaan, ja sivusta katsottuna näyttääkin pimeällä valomiekalta kun keila näkyy ilmankosteudessa. Tämä on tuntunut hyvältä kultaiselta keskitieltä koon/tehon kannalta, sillä tästä isommat valot eivät enää mahdu takinkaan taskuun, ja jäävät siten herkästi kotiin.


Lopuksi voisi todeta että avaimenperässä on pieni Mankerin valaisin, joka on kokenut todellisen kulutustestin ja on selvinnyt siitä hienosti ilman ongelmia. Mankerin materiaalivalinnat vaikuttavat kaikinpuolin asiallisilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat