Nikkarointi - Pölynpoisto kuntoon hiomapöydällä

Verstaamme sijaitsee omakotitalon kellarissa, kuten monella muulla joka asuu tiheämmin asutulla alueella. Hyvä puoli on että se on lämmin tila, huono puoli on että tilaa käytetään säilytykseen ja kaikki ylimääräinen pöly on pahasta. Olemme yrittäneet tehdä kaiken pölisevän ulkona, mutta sää ei aina salli sitä ja kylmäkin tulee aika herkästi tähän aikaan vuodesta. Joten päätimme rakentaa imupöydän (downdraft table) että voi tehdä pienet hiomisprojektit sisällä.

Pöydän idea on siis että se on laatikko jossa on reikäinen pinta työskentelyä varten, ja siihen liitetään imuri niin että reiät vetävät pölyn alas laatikon sisälle ja siitä eteenpäin imuriin, eikä sitä pääse niin paljon karkuun. Hyödyllisin laatikko on työkaluilla joissa ei ole pölynpoistoa, tai se on huono.

Tässä kohtaa lienee hyvä mainita että pöytä tehtiin yhden arki-illan (noin 2h) projektina, ja sivuille on vielä tulossa irroitettavat pölyohjurit, joten lisäämme vielä kuvat niistä kun ne ovat valmiit.Tämä on valmis laatikko, josta vielä puuttuu irroitettavat pöly-ohjurit takaata ja sivuista, joita voi käyttää pienempien kappaleiden kanssa. Festooli oli hieman huono esimerkki sinänsä, koska se kuuluu harvoihin epäkeskoihin jossa pölynpoisto ihan oikeasti toimii eikä pölyä juurikaan pääse karkuun kunhan imuri toimii. Mutta se oli sopivasti käsillä testausta varten joten letku irti työkalusta ja kiinni pöytään, ja hiomaan. Lyhyen testin perusteella laatikko toimi, mutta enemmän siitä kunhan se on kunnolla testattu.  


Tästä projekti lähti liikkeelle, päätettiin laatikon mitat ja lähdettiin sahaamaan palasia 12mm vanerista. Jätimme tarkoituksella reunat työpinnan ulkopuolelle, koska niihin on helppo kiinnittää kappale puristimella. Tulossa on myös vielä liukuestematto, niin pienemmät palat pysyvät sen päällä paikallaan. 

Laatikkoon tehtiin sisälle yksi iso vino pinta helpottamaan hieman imurin urakkaa. Kaksi vinoa pintaa ja putki keskellä olisi ehkä ollut vielä parempi ratkaisu, mutta tämä palanen jäi sopivasti yli niin käytimme sen. Ehdottomasti paras ratkaisu olisi reilusti syvempi pöytä ja suppilo, mutta halusimme tehdä pöydästä helposti siirrettävän niin syvä suppilo ei ollut mahdollinen. 

Näin teimme pölynimurin liitoksen, käytännössä vain rei'itetty putki kiinni alapinnassa. Näin saadaan hieman jaettua imua myös syvemmälle laatikkoon. Hieman jää pölyä putken alle mutta aika näyttää miten hyvin tämä toimii, muutetaan protoa jos ei toimi :) Pöytä tältä erää valmis, ja samalla pieni yhteiskuva. Kaikki koneet ovat venettä ajatellen hyödyllisiä, eivätkä juuri päällekkäisiä. Hiominen on kyllä puuveneen omistajalle tuttua, ja koneet paranevat vähitellen kun tarpeeksi monta kiinalaista on hajonnut käsiin. Samalla huomaa miten paljon helpommalla itse työstä oikein voi päästä kun on kunnon kone! Luulisi että esimerkiksi epäkesko on aina epäkesko, eikä siinä voi olla hirveän suuria eroja, korkeintaan käyttömukavuudessa. Mutta enemmän väärässä ei voi olla, tämän mekin opimme vasta tekemällä ja kokeilemalla eri koneita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat