Nikkarointi - Kaiuttimet osa 1, Speedsters

Talvi tarkoittaa yleensä taukoa veneilyyn, ja samalla myös taukoa veneen laittamiseen. Näin myös meillä, mutta koska projekteja pitää aina olla vähän enemmän kun mihin riittää aika, niin tulemme näin talvisaikaan postailemaan myös vähän nikkarointiprojekteista ja työkaluista. Nikkarointitaidot ja työkalut ovat kuitenkin oleellinen osa veneen pitoa, sitä oleellisempi mitä enemmän veneestä löytyy puuta. (ja meillä sitä ei tarvitsisi olla yhtään enempää)

Rakenteilla on Speedster kaiutinpari joka on hintaluokassaan erittäin arvostettu DIY kaiutin, johon myös löytyy paljon ohjeita hieman erilaisiin kotelomalleihin jotka ovat kuitenkin mitoitettu kyseisille elementeille. Suosittelen näihin tutustumista jos kaiutinten rakentaminen itse kiinnostaa! Enemmän hifistelyasiaa seuraavassa postauksessa jossa nähdään myös valmiit kaiuttimet, keskitytään tässä lähinnä pieneen rakentelufiilistelyyn sekä työkaluihin.

Materiaalina on 18mm vaneri, moni tekee myös MDF:stä mutta koska vaneria on pölyn suhteen kivempi työstää ja ainakin tuntuu vahvemmalta materiaalilta, niin siihen on päädytty.

Täytyy vielä mainita että vaikka tässä näytetään ja mainitaan paljon hyväksi todettuja työkaluja, niin kellään meistä ei ole minkäänlaista kytköstä mihinkään, vaan kaikki valinnat on tehty itse ja omalla rahalla.

Ensin ollaan sahattu kaikki tarvittavat palaset piirrustusten mukaan, sillä erolla että teimme jiirit kulmiin. Jiiri on teoriassa vahvempi liitos suuremman liimauspinta-alan takia. Alla olevassa kuvassa kaiutin on yhdellä puristimella kasassa, niin että pääsee mittailemaan ja katsomaan miten palaset sopivat yhteen. Tämän jälkeen paloja on hiukan hiottu, ja sitten laitettu kahdella puristimella liimaukseen.



Liimana käytimme Cascol polyuretaaniliimaa. Kyseinen puuliima on erittäin vahvaa, sillä ollaan esimerkiksi liimattu veneen ohjauspaneeli kasaan monta vuotta sitten, eikä yksikään liitos ole näyttänyt pienintäkään merkkiä pettämisestä. Mutta liima on sellaista että kannattaa käyttää vähintään käsineitä, mielellään myös hengityssuojainta.



Kun itse kotelo on kuivumassa, niin pääsemme etupaneelin kaiverrusten kimppuun. Diskanttielementti upotetaan hieman etupaneeliin, niin että bassoelementti asettuu sen päälle. Erittäin kivan näköinen näin, mutta vaatii toki hieman enemmän vaivaa, eikä ollut jyrsintä vielä tässä kohtaa käytettävissä niin piti tehdä käsin. 



Wera kuuluu muuten merkkeihin jota voi suositella varauksetta ja erittäin lämpimästi. Varsinkin kaikki ruuvaukseen liittyvä, sekä hylsysarjat. Yhtä hyviin ruuvauskärkiin emme ole muilta merkeiltä törmänneet, toki hinta on keskivertoa korkeampi mutta esimerkiksi Bauhausista saa Weran sarjoja varsin kohtuulliseen hintaan. Niin kauan kun kärkiä ei häviä, niin uskaltaisin väittää että keskivertosarjaan verrattuna nämä kestävät niin paljon pidempään että ne maksavat itsensä takaisin.

Keskivertosarjojen (Dewalt, Makita, Bosch yms) ongelma on oikeastaan epätasainen laatu. Hyvät sellaiset kyllä kestävät pitkäänkin, mutta ikinä ei tiedä mitä tinaa kärjet ovat juuri siinä sarjassa jonka itse ostaa. Makitan gold-sarjan kärjet ovat myös todella hyviä, mutta ne maksavatkin sitten jo saman minkä Werat.

(ruosteinen kärki ei ole weraa vaikka onkin päätynyt kuvaan)





Alla olevat Narexin taltat ovat muuten hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Setti maksaa noin 30-40€ riippuen ostospaikasta (Plektra-trading, Motonet, Kärkkäinen), paketista ne ovat terävyydeltään ok-tasoa, mutta ne saa hyvin teräviksi ja teräksen pitäisi olla varsin asiallista verrattuna moniin muihin saman hintaluokan talttoihin.




Yllä oleva Weran Kraftform Kompakt ruuvimeisselisarja on muuten mukana kannettavaan työkalupakkiin erittäin tervetullut lisä. Siitä on olemassa useita versioita, kuvassa Red Bull versio joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Ruuvari on jykevä, mutta kärjet tavallisen ruuvarin kärjen paksuisia jolloin sillä pääsee käsiksi kaikkiin ruuveihin joihin pääsee myös tavallisella ruuvarilla. Bitsiruuvareiden (kahvat joihin sopii tavalliset ruuvinväntimen bitsit) suurin ongelma, että kärki on niin paksu että se on monesti tiellä tai tekee työn mahdottomaksi.

Puutyömittanauha nro 1



Fountekin NeoCD1.0 nauhadiskantti, ääneltään ja erottelevuudeltaan erittäin vakuuttava!



Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat