Retkikeittimet sekä astiat




Mikä on tärkein asia retkeillessä niin hyvän mielen kun oman terveyden kannalta - ruoka tietenkin. Jollain se täytyisi myös valmistaa, jos haluaa syödä jotain muuta kun kotona valmiiksi tehtyjä voileipiä.

Meidän retkikeittimet veneillessä ovat olleet kaikkea pienen pallogrillin ja alle 25 gramman painoisen kaasukeittimen välillä, tässä lyhyt katsaus meidän kokemuksiin.



Keittimet

Jos aloitetaan itse keitinosasta, eli siitä joka tuottaa lämpöä, niin Vivianin porukalla on nuotioiden ja keittokatosten lisäksi kokemusta seuraavista:
 
-Muurikka sekä ympyräpoltin
-Weberin Smokey Joe -hiiligrilli
-Perinteinen trangia eli spriikeitin
-Furno 360 degrees kaasukeitin
-Särmä risukeitin
-BRS 3000T kaasukeitin
-Lixada puukaasukeitin

Ohitetaan suosiolla Muurikka sekä Weber, kummatkin painavat paljon ja suurin osa ihmisistä ovat pääseet kosketuksiin vastaavan tuotteen kanssa takapihalla tai mökillä. Saa toki kysyä!



Trangia

Trangia, se kaikkien partiolaisten suosikki. Tai näin ainakin kuvitellaan, ja sitäpaitsi Trangia on tuotemerkki jolla yleisesti ottaen puhutaan kaikista spriipolttimista. Näistä löytyy paljon juttua, joten todettakoon vain että toimiva vaihtoehto, mutta hidas ja joutuu kantamaan nestemäistä polttoainetta. Ei tämän porukan suosikki veneilessä tai retkeilykäytössä.


Furno 360 degrees 

Furno oli Muurikan jälkeen ensimmäinen kaasupoltin porukassa, ja samalla ensimmäinen joka menee kierteellä tavalliseen retkikaasuun. (butaanpullot joita myydään kaikissa retkiliikkeissä, marketeissa yms) Furnosta ei ole pahaa sanottavaa, siihen uskaltaa laittaa reilun litran verran vettä kiehumaan ja tuntuu tukevalta, ääntä lähtee paljon mutta se pätee lähes kaikkiin kaasukeittimiin.

Furno toimii kohtalaisesti myös lettujen paistamisessa

Risukeittimet

Risukeittimet sopii hyvin kun ei halua kantaa polttoainetta mukana, ja on hieman enemmän eräilyhenkeä. Risukeittimeen täytyy itse kerätä polttoaine matkan varrella tai leirin ympäristöstä, ja tuli olisi myöskin hyvä saada syttymään vaikka vähän tuulisi tai sataisi. Puukaasukeitin on tehokkaampi kun tavallinen risukeitin, se lämmittää ulkovaipassa ilmaa joka syötetään liekkien yläosaan, niin että saadaan kaikki palokaasut poltettua. Se syö luonnollisesti myös polttoainetta aika paljon nopeampaan tahtiin. Risukeitin soveltuu hyvin kunnon kokkailuun, eikä pelkästään veden keittämiseen.

Mahdollisen sateen ja kostean polttoaineen lisäksi ainoa haittapuoli on noki. Jos on tottunut muuten käyttämään astioita keittokatoksissa ja nuotiolla niin se ei haittaa, mutta jos kokkaa pääsääntöisesti kaasulla niin kannattaa varautua jonkinlaisella suojalla ettei koko rinkka ole noessa ruuanlaiton jälkeen.






Särmän smiley jäähdytellessä :)

Astiat

Astioina olemme käyttäneet pääasiassa Trangian Tundra settiä, se koostuu kahdesta kattilasta sekä yhdestä paistinpannusta, kaikki non-stick sarjaa. Tämän lisäksi meillä on ollut käytössä Trangian tavallinen kahvipannu. Kaikkia astioita on käytetty niin kaasulla kun tulella, ja pinnoitteet sekä astiat muutenkin ovat toimineet erittäin hyvin! Setti maksaa sen noin 50€, halvemmallakin saa astioita mutta täytyy sanoa että non-stick pinnoite on jokaisen sentin arvoinen, ja sen lisäksi setti menee sisäkkäin varsin pieneen kokoon suojapussin sisään. Menee hyvin vaelluskäytössä veneilyn lisäksi, painoa tai kokoa ei ole liikaa.

BRS-3000T, titaanin hehkuminen on ihan tavallista titaanikeittimissä

Toaks 750ml titaanikattila

Kun tarkoitus on ainoastaan lämmittää vettä ruokaan tai kahvia varten, niin porukan ylivoimainen suosikki on ollut Toaksin 750ml titaanikattila. Näitä löytyy porukasta kaksi kappaletta, ja voisi sanoa että lähes jokaisella reissulla on ollut vähintään yksi mukana, ja aina on tullut tarpeeseen. Kattilassa tekee kerralla vedet maksimissaan kahteen pussiruokaan, mutta samalla päästäänkin parhaaseen puoleen. Kattila on pieni, painaa ainoastaan hieman reilu 100gr ja sisälle mahtuu pieni kaasu sekä BRS:än poltin. Eli jos lähtee kuivatetulla ruoalla vaeltamaan niin tässä on ultrakevyt setti hyvin pienessä koossa, varmuudella toimivaksi todettu eikä maksa maltaita. Ja on helppo heittää reppuun veneilyä tai päiväreissuja ajatellen. Tähän kun on tutustunut, niin henkilökohtaisesti hieman harmittaa heidän puolesta ketkä sokkona ostavat sen yleisesti tunnetun Trangian spriisetin, kun tämän saisi samassa hintaluokassa ja todennäköisesti olisi kaikin puolin sopivampi valinta.


BRS-3000T sekä Toaks 750ml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat