Veneilysää Osa 1, Merituuli

Veneilysää. Jaa, taasko se keskustelu laiturilla. Voimakasta konvektiota tiedossa ja olipa heikko merituuli eilen. Niinpä, merituuli on jokseenkin tuttua mutta mikä ihmeen konvektio, voiko sitä syödä vai syökö se meidät?

Ehkä äskeinen oli hieman liitoiteltua, mutta näinhän se monesti varsinkin moottoriveneilijöillä on. Omalta kohdaltani voin sanoa että rannikkolaivurikurssilla en edes muista että oltaisiin keskusteltu säästä, mutta purjehduskurssilla sen sijaan käytettiin tuntitolkulla siihen - hyvä niin, mutta se selittänee miksi tämä tieto uupuu moottoriveneilijöiltä. 

Tässä juttusarjassa on tarkoitus käydä hyvin pintapuoleisesti ja helposti ymmärrettävällä tavalla läpi sen verran mitä veneilijän olisi hyvä tietää säästä, juttu ei ole meteorologin kirjoittama mutta yritetään pitää faktat hallussa, saa mielellään kommentoida jos mielestänne jäi jotain oleellista mainitsematta!

Lähdetään liikkeelle helpoimmasta, merituulesta sekä maatuulesta. Kyseessä on rannikolla sekä rannikon läheisyydessä puhaltava tuuli, joka johtuu maan ja meren keskenäisestä lämpötilaerosta.

Merituuli on näistä se yleisempi sekä monesti voimakkaampi, joka johtuu maan lämpenemisestä auringonpaisteessa. Kun meri on vielä tarpeeksi kylmää, ja on muuten tuulten osalta suotuisat olosuhteet, niin ilmanpaine-erot saavat aikaseksi mereltä maata kohti puhaltavan tuulen. Tätä tuulta esiintyy loppukeväästä noin keskikesään saakka, yleensä iltapäivällä on kovimmillaan (n 2-8m/s) ja tyyntyy täysin auringon laskiessa illalla.

Maatuuli on harvinaisempi ja hyvin kesäinen ilmiö, jota voi todistaa yöllä tai aamupäivällä. Maatuuli on merituulta heikompi, ja vaatii syntyäkseen että meri on lämpimämpi kun maa.

Kesäpilviä, niin kauan kun pilvi pysyy lättänän näköisenä niin ei ole syytä huoleen

Seuraavassa osassa päästäänkin meikäläisen lemppariin, konvektioon, kumpupilviin sekä ukkoskuuroihin. Tämä jos joku on hyvä tietää, ja seuraamalla voi monesti välttää huonoon säähän joutumisen. Kesä kyllä kuivaa sen minkä kastelee, mutta salama tekee valitettavan pysyvää jälkeä ja syöksyvirtauksessa on ikävää mennä vastatuuleen.

Kumpupilvistä näkee jo että nostetta eli konvektiota on, ja kannattaa vilkaista hieman ennusteita







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat