Terävinkin kaveri tarvitsee veitsen. Mikä, miksi ja mihin? Osa 2.

Taittoveitset -mikä ihana tekosyy.


Olen joskus saattanut käydä kotona keskustelun, joka meni kutakuinkin näin:

-Miks sä katot taas veitsiä?

-Mul ei oo tällästä viel

-Aha.

-Mut onhan  sul veitsii jo vaik kuin paljon.

-Joo, mut ei tälläst rosterista.

-Miten niin?

-No joo mut siin on erinlainen lukkomekanismi, ja se on kauheen isokin. Tää on kato tämmönen EDC-veitsi.

Tärkein syy hankkia taittoveitsi on siis, että sulla ei oo vielä juuri sellaista. Kuten jo aikaisemmassa veitsipostauksessa mainitsin, se euron puukko k-raudasta toimii melkein kaikkeen, mutta se ei riitä kun veitseltä haluaa jotain muuta kuin pelkkää turvan tunnetta koska se on mukana. Kaikissa oppaissahan aina sanotaan että pidä veitsi mukana reitkeilyhommissa.

Meillä veneporukalla retkeillessä kulkee mukana aina oikeastaan kahden- tai kolmenlaisia veitsiä. Ekana raskaaseen polttopuun käsittelyyn olevaa full tang veistä, Sitten jonkin tapanen multitool millä saa purkit availtua ja pihtejä käytettyä kuumiin esineisiin tarttumiseen tai ihan vaan vaikka tarpeen tullen veneen fiksaamiseen. Sen lisäksi meillä on melkein aina mukana jollakin ihan puhdas ohut-teräinen taittoveitsi kaikkeen kevyempään hommaan, kuten ruuanlaittoon ja muuhun vastaavaan. Myönnän lievän varusteautismin. Homma vaan on niin, että sä et mielellään batonoi porukalle sytykkeitä ja polttopuuta ja pilko sillä samalla veitsellä kurkkua ja tomaattia leivän päälle.



Se niistä filosofisoinneista, hypätäänpä nyt itse asiaan eli taittoveitsiin.  Syvennytään ensin monitoimityökalujen maailmaan. Monitoimityökaluistahan Suomessa voi käyttää melkeen synonyymiä leatherman, eikä syyttä. Leathermanin roippeita on meidänkin porukassa roppakaupalla ja ne on ollut kaikilla käytössä ihan ikuisuuden. Mäkin olen ekan leathermanini saanut varmaan joskus kymmenen vuotiaana. Tällä hetkellä on porukkala on valikoitunut vähän "erikoisempia" lettereitä varusteautismin suorana seurauksena. Tärkeintähän näissä lettereissä on valita ne sulle tarpeelliset työkalut, ekstraa voit sitten maksaa terämatskuista ja hypestä. Lettereissä pihdit on kyllä ehottamasti se juttu ja ne on oikeasti todella päteviä, näissäkin on tärkeää kiinnittää huomiota että millasen käyttöön oot ne hommaamassa, sillä monissa pihdeissä on tyvessä terät vaijerin kuorintaan ja katkaisuun sopivat leikkurit ja osassa terät on myös vaihdettavissa. Toinen asia jossa on lettereissä tapahtunut paljon kehitystä on työkalujen sijoittelu, sillä monissa "uudemmissa" malleissa on työkaluja ruvettu sijoittamaan työkalun ulkopintaan helpompaa käyttöä varten ja niihin on ruvettu integroimaan lukkomekanismeja käytön helpottamiseksi. Porukkaan on eksynyt myös malli jossa pihdit saa esille itse työkalua avaamatta. Ja joo tajuan että muutkin valmistaa vastaavia työkaluja, mutta mulla ei niistä omakohtasta kokemusta ole niin en lähde niitä sen enempää riipimään.




Seuraavaksi voitasiin jauhaa perinteisistä linkkareista, jotka on ainakin omasta mielestä jonkinlaisia väliinputoajia taittoveitsien ja monitoimityökalujen maailmassa. Parhaimpana esimerkkinä näistä varmaan swiss army knifet tai tylsästi suomalaisittain Sveitsin armeijan veitsi. Niistähän löytyy ihan vaan veitsellä varustettuja versioita, sekä sitten niitä missä on miljoona eri työkalua. Näistä nyt yleisesti vois sanoa, että näissa harvemmin mitään terälukkoja on ja ainakin itse pyrkisin näissä valkkaamaan version missä on mahdollisimman vähän työkaluja, että itse linkkari pysyy fiksun kokoisena. Näistähän löytyy myös sen kokosia versioita mitä saa lentokoneissakin kuljetella.



Noniin jos nyt päästäisiin tän postauksen leipätekstiin. Mitä taittoveistä hankittaessa kannattaa pitää silmällä. Koko, terämateriaali, kahvamateriaali, lukkomekanismi ja fiilis. Taittoveitsiä valitessa mä kiinnitän näihin asioihin huomiota. Koolla tarkoitan niin veitsen foldattua kokoa, kahvan kokoa ja terän kokoa. Yleisesti ottaen näitä ei osteta mihinkään raskaisiin hommiin, joten veitsen terän paksuus kannattaa pitää mahdollisimman kapeana, että saat siitä ruuanlaitossa tai muissa kevyissä tehtävissä parhaan mahdollisen hyödyn. Kokoa olen omaan käyttööni haarukoinut sen mukaan mikä on isoin mahdollinen, joka ei häiritse taskussa ollessaan. Toisaalta asiaa voisi ajatella myös siten, että osta pienin mahdollinen, jota on vielä mukava käyttää, joka tapauksessa tulet päätymään "ideaali otantaan" jossa sinun tuleva täydellinen veitsesi löytyy. Mukavuus kädessä on hyvin subjektiivinen kokemus, joten suosittelen lämpimästi eri veitsien käpistelyä, tässä on monesti huomannut miten täysin saman kokoinen laitos eri materiaaleista saattaa antaa totaalisen erilaisen fiiliksen, eli testaa testaa testaa. Terämateriaaliksi valkkaa hiiliteräs, jos saat pidettyä sen kuivana ja haluat hyvän terän, jos kuitenkin olet ruostuttanut aiemmin veitsiä märissä olosuhteissa taivu rostereihin tai superteräksiin. Aiemmassa postauksessa löpistiin vähän enempi teräksistä ja varmaan tulevaisuudessa väännetään joku täysin autistinen postaus tästäkin. Sitten olisi aika kiinnittää huomiota veitsen lukitusmekanismiin eli siihen osaan, joka lukitsee veitsen aukinaiseen asentoon. Tarvitseeko aina lukkoa? -Ei.


Silloin  kun ei ole lukkoa käytössä tulee työskentelyyn kuitenkin keskittyä enemmän, ettei havereita pääse käymään. Monet perinteiset taittoveitset ovat malleja, joista lukkoa ei löydy. Lukollisissa malleissa taas on oma vaaran paikkansa, kun suljet veistä ja joudut operoimaan lukkoa samalla. Näitä lukkomekanismejahan on maailma pullollaan. Jälleen kerran voisi todeta, että kaikki näistä toimivat ja hoitavat tehtävänsä. Eroa tulee lähinnä käytettävyydessä, joka voi vaikuttaa omaan turvallisuuteen, sillä joissain tapauksissa lukkomekanismeja on saatettu sijoittaa siten, että niitä on mahdollista avata vahingossa, jolloin vahingon todennäköisyys kasvaa exponentiaalisesti. Lukkoa voi monesti myös pitää veitsen heikkona kohtana ja sitä on syytä varoa. Lukollisilla veitsillä välttäisin batonointia viimeiseen saakka, sillä itse ainakin olen yhden lukkomekansmin näin vahingossa pilannut, vaikka kuinka kuvittelin pitäväni veitsen hyvässä asennossa tämän välttämiseksi. Lukkotyyppejä on monia, yleisimpiä ovat kuitenkin liner lock, frame lock ja back lock. Näistä lukkotyypeistä liner lock ja frame lock ovat sellaisia, jotka usein vaativat, että painat sormella metallikappaletta pois terän tieltä. Näissä lukkotyypeissä on mahdollista jättää sormi terän tielle sen mennessä kiinni, joskin tämäkin on epätodennäköistä.

Tässä Buckin veitsessä on back lock, joka avataan painamalla veitsen selässä olevaa vipua syvennyksen kohdalta.

Tässä veitsessä lukituksena on frame lock, jossa osa veitsen rungosta lukitsee veitsen aukinaiseen asentoon. Lukko avataan kampeamalla taipunut rungon osa pois terän tieltä.



Tässä letterissä lukitus toimii liner lockilla, joka onkin aikoinaan ottanut hieman uutta muotoa batonoinnin seurauksena, jonka takia osasta lineria pinnoite on kulunut pois. Liner lock on erityisen altis vääntymään, sillä se on monesti niin pieni osa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat