Kaari Loimu - Plasmasytytin retkeilykäyttöön osa 1

Markkinoille on viime vuosina tullut ns. plasmasytyttimiä. Idea näissä on että lämpö tuotetaan valokaarella, ei tulella. Sytytin sisältää siis akun, jonkinlaisen jännitteenkorotuspiirin ja elektrodit joiden väliin valokaari syttyy. Tällaista ei ole edes tullut mietittyä retkeilykäyttöön, koska sähkö ja vesi sopii huonosti yhteen, ja vielä huonommin korkeajännite sekä vesi. Tämmöinen kuitenkin tuli kaupan hyllyllä vastaan, ja hinnaltaan sen verran edullinen että ei ole kallis kokeilu.



Ensimmäinen asia jonka huomaa kun sytyttimen ottaa paketista on keveys. Täytyy seuraavaan postaukseen mennessä punnita sytytin, en ole varma johtuuko keveyden tunne sytyttimen koosta, vai onko se oikeasti kevyt verrattuna kaasulla toimiviin myrskysytyttimiin. 



Sytyttimessä on alkuun kohtalaisen laadukas tuntuma. Siinä on mukana puhdistusharja, pieni karbiinihaka, usb-kaapeli sekä naru. Netissä mainitaan myös vyökiinnike, mutta sellaista ei tässä yksilössä ollut mukana. Sytytin on kooltaan noin 90mm pitkä ja hieman vajaa 30mm paksu. Narussa on heijastin, joka muuten toimii hyvin (paremmin kun heijastintelttanarut joita olen ostanut), ja pieni karbiinihaka antaa kivan fiiliksen kiinnitykseen. 




Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, niin sytytin on IP57 hyväksytty. Käytännössä se tarkoittaa että sytytin on pölytiivis, ja kestää hetkellisen upotuksen veteen. Väite tuulenkestävyydestä pitää paikkaansa, plasmakaarta ei saa puhaltamalla sammumaan. (ei sinällään yllätä, koska sehän syttyy heti uudestaan jos pääsee sammumaan edes hetkeksi)





Yllä olevassa kuvassa näkee kannen lukon. Se on tehty niin, että ensin pitää taittaa metallinen kaari alas, ja sitten painaa keltaista nappia että kansi aukeaa. Tämä oli ensimmäinen kohta missä laatuvaikutelma hieman heikkeni, koska tuo keltainen nappi toimii tosi sitkeästi. Varmasti paranee kulumalla, mutta sitä saa painaa kovaa että sytytin aukeaa, ja hieman avittaa että se menee lukkoon kun kannen laittaa kiinni. Mutta tämä on muissakin kunnollisissa sytyttimissä nähty kannen lukko, ja toimivaksi todettu.






Kannen alta paljastuu ensin piilossa oleva sytytin, joka painetaan ylös kuoresta (jousimekanismi, sitä painetaan alas että se vapautuu). Kantta tiivistämässä on pieni o-rengas, joten ip-luokitus pitää varmasti paikkaansa kannen ollessa kiinni kunhan tiiviste on puhdas ja kunnossa. Sytyttimessä on eteenpäin "tuli", eli plasma, ja toisella sivulla on-nappi sekä toisella sivulla usb-pistoke. Tässä kohtaa kun sytyttimen kansi on auki, niin kannattaa välttää kosteutta koska mikään ei ole tiivistettyä tai suunniteltu kestämään vettä.

Käytäntö osoittaa mitä ja miten tällä saa sytytettyä, mutta tuntuu siltä että plasma jää aika syvälle osittain sen takia että kannen lukko on juuri sen kohdalla. Käytännössä varmasti pitää työntää sytytettävä tikku plasmaa, jolloin tälläkään ei kyllä oikeasti ole merkitystä. Mutta koska ollaan päästy näin pitkälle, niin toki täytyy myös kurkata sytyttimen sisälle.

HUOM: Sytyttimessä käytetään korkeajännitettä. Älä avaa sitä. Vaikka tietäisit mitä teet, niin emme silti ota vastuuta.




Tältä näyttää osa joka paljastuu sytyttimen sisältä. Metallisen kärjen alta paljastuu halpaa muovia, mutta eipä sillä oikeasti ole väliä. Hakanen joka toimii jousi-mekanismi lukkona on jonkinlaista öljysempää ja sitkeämpää muovia, joten se tuskin hajoaa heti pienillä pakkasilla.

Tähän osaan on kolmeen kylkeen liimattu liukupinnat metallisen pään alle (valkoiset laput), pisteet tästä, vähentää varmasti kulumaa ja saa osan liukumaan paremmin kuoren sisällä. Kuvassa kaksi valkoista komponenttia joihin menee johtoja ovat jännitteenkorottimia, niiden alla on litium-polymeeri akku, ja metallisen pään sisällä on piirilevy.





Kuten aiemmin todettiin, niin sytyttimessä ei tosiaan ulkokuoren lisäksi ole huomioitu vedenkestoa. Eli kannattaa varoa jos kansi on auki. Piirilevyllä ei ollut näkyvää suojakalvoa, voi toki olla suihkutettu mutta ei ollut nyt uv-valoa käsillä jolla tarkistaa. Komponenteissa ei näe jälkiä suojauksesta. Tämä ei ole sinällään negatiivinen asia, koska jos sytytin olisi tehty kestämään paremmin vettä kuorta syvemmälle niin hinta olisi moninkertainen, tämä on lähinnä asia joka on hyvä tiedostaa retkeilykäytössä. Kuoren vedentiiveys vaikuttaa varsin asialliselta, joten kansi kiinni ei pitäisi tulla ongelmia vastaan ellei sytintä upota veden alle. (disclaimer: tähän sitä ei ole suunniteltu)

Sytyttimestä jäi positiivinen ensivaikutelma, palaamme asiaan kun sytytin on ollut pidempään retkeilykäytössä, ja kerromme varsinaisia käyttökokemuksia!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat