Valokuvaaminen - Jalustat

Heti alkuun varoitus. Tämä postaus ei niinkään koske veneilyä, vaan kuvaamista ja varusteita. Se on meidän porukassa toinen harrastus joka liittyy vahvasti veneilyyn, kamerat ovat yleensä aina mukana ja kuvia postaillaan niin tänne kun instagramiin. Ja täytyy kai se myöntää, me olemme melkoisia hifistelijöitä varusteiden suhteen, niin retkeilyssä kun valokuvaamisessa. Blogin ideana alunperin oli jakaa tietoa, myös tietoa varusteista jotka olemme kokeneet hyväksi, ja siitä tässä postauksessa on kyse. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa tietyn merkin mainokselta, niin meillä ei ole minkäänlaisia yhteyksiä mihinkään kameraliikkeeseen, ja kaikki tuotteet ovat omalla rahalla hankittuja.

Sirui tositoimissa

Mutta itse asiaan. Tripodit, kolmijalat, jalustat. Jos haluaa kuvata pidemmällä polttovälillä, tai hämärässä esimerkiksi auringonlaskuja, niin jonkinlainen jalusta on oikeastaan pakollinen varuste.

Tämä on otettu jalustalta, niin että silmin nähden oli jo hyvin pimeä ulkona. Mahdoton toteuttaa ilman jalustaa!

Ensimmäisenä tuli ostettua halpa kolmen kympin alumiininen jalusta. Se oli todellisuudessa liian heppoinen järjestelmäkameralle, ja näin jälkikäteen tarkastettuna niin epävakaa että tuskin olisi pokkarillakaan saanut teräviä kuvia ellei olisi aivan täydellisen tyyni keli ja hyvä alusta. Silti sitä tuli käytettyä useamman vuoden, kun ei oikein ymmärtänyt mikä niissä voisi olla niin paljon parempaa.

Seuraavaksi oli käytössä ukilta saatu Rollei Deluxe. Alumiininen iso kolmijalka, järjestelmäkameralle tarkoitettu. Se on kyllä tukevaa tekoa, mutta painaa ainakin sen 4-5 kiloa. Nyt on siis tiedossa että joko kolmijalasta ei hirveästi hyötyä ole, tai sitten se on niin painava ettei sitä kukaan järkevä ihminen raahaa mukana. Tämä kuvasti omaa tutustumista jalustoihin, ja epäilen että valitettavasti aika moni muu aloitteleva kuvaaja kulkee saman kivikkoisen tien, mutta toivottavasti edes joku välttää sen tämän postauksen ansiosta!

Noiden jälkeen tuli ostettua kiinalainen versio gorillapodista, joka muuten on mainio reissujalusta! Ongelmana lähinnä että sillä ei saa kameraa kun 30cm irti pinnasta jonka päällä se seisoo, eikä siinä ole helppoa säätöä (=kuulapäätä), joten sen käyttö vaatii hieman mielikuvitusta ja paljon aikaa.



Hyvä tovi tuli elettyä näiden kanssa, kunnes valokuvausmessuilla tuli vastaan tarjous Siruin ET-1004 jalustasta E-10 kuulapäällä. Hinta oli todella hyvä, joten piti istua alas kahvin kanssa ja googletella asiaa, ja mukaanhan se sitten tarttui. Kyseinen jalusta oli todellinen silmien avaaja itselleni, se on kohtalaisen kompakti ja kevyt, erittäin helppo käyttää ja vakaampi kun mitä olisin ikinä voinut uskoa.

Nyt pari vuotta tuosta eteenpäin, niin porukassa onkin jo sen lisäksi sekä isompi että pienempi Sirui, T-005KX ja T-2004XL

Sirui T-005KX vasemmalla,  Sirui T-2004XL oikealla


Mikä näistä sitten tekee niin paljon parempia kun alle 50€ jalustoista, mitä on kauppojen hyllyt pullollaan? Lähdetään liikkeelle jaloista. Ensinnäkin niistä puuttuu keskisalko jolloin ne menevät kiinni toisiinsa, tai vaihtoehtoisesti ne voi taittaa ylös keskiputkea vasten tilan säästämiseksi. Kaikissa kolmessa Siruissa on myöskin kolme asentoa jaloille, joka antaa enemmän pelivaraa alustan suhteen ja tarvittessa pääsee myös lähemmäksi maata tai jalustaa voi tukevoittaa levittämällä jalkoja kuten alla olevassa kuvassa:

Sirui T-005KX vasemmalla,  Sirui T-2004XL oikealla

Jalkojen lukot ovat muuten ihan eri maata kun halvoissa jalustoissa. Niiden käyttäminen on nopeata, lukittuu pienellä kääntöliikkeellä ja on varmasti lukossa. Kierrelukkoa ei näissä kannata pelätä vaikka sitä olisi halvemmassa jalustassa kironnut! Kaikkiin kolmeen saa myöskin tuulisella kelillä tai isommalla linssillä kuvaamista varten kiinni painon, joka tukevoittaa aika paljon:

Sirui T-005KX vasemmalla,  Sirui T-2004XL oikealla

Kuulapää on myös tärkeä osa jalustaa, sen laadussa tuntuu lähinnä liikkeen jouhevuus, ja se että on helppo löytää asento kitkalle missä kamera liikkuu, mutta ei itsekseen valu tai kaadu mihinkään suuntaan. Se helpottaa kummasti kuvan sommittelua! Näissä kaikissa on myös pikakiinnityslevy joka sopii yhteen Arca Swiss järjestelmän kanssa, se on hyvin nopea tapa kiinnittää ja irroittaa kamera jalustasta, ja samalla turvalukituksen kanssa niin varma että ei ole ikinä pelottanut kameran puolesta.

Sirui T-005KX on näistä se uusin ostos, lähinnä reissukäyttöä varten. Se on vasta ollut pari kertaa mukana, mutta täytyy sanoa että jalusta joka aina mahtuu repun sisälle ja painaa vain kilon, on kyllä mukava uudistus kuvaussettiin! Se on oikeasti pieni ns. täysikokoiseksi kolmijalaksi.

Sirui ET-1004 yläpuolella, T-005KX alapuolella. 1.6kg ja 1kg painoa kuulapään kanssa


Onko tämä nyt sitten jalustoissa se meidän graalin malja? Ei välttämättä, mutta antaa sen puhua puolestaan että näitä on jo kolme porukassa, ja kyllä ensimmäisen jälkeen tuli verrattua ja kokeiltua vähän muita liikkeeissä kun ymmärsi mitä ominaisuuksia näissä oikeasti pitää katsoa. Hinta-laatusuhde on erittäin kohdallaan, toki aina rahalla saa parempaa mutta omassa käytössä nämä edustavat sitä järkevää tasoa, ajavat asiansa tilanteessa kun tilanteessa, ja rahaa jää vielä muihinkin varusteisiin.

Maininta hiilikuitujalustoista vielä loppuun. Näistä saa myös hiilikuituisia versioita, ne on hieman kevyempiä mutta hinnan voi lähestulkoon tuplata. Omalta kohdaltamme olemme todenneet että ne on liian kalliita grammoja, mutta jos tietää että tulee kantamaan sitä paljon selässä niin kannattaa tutustua! Hiilikuituputki on myös erittäin jäykkä, ja soveltuu hyvin kolmijalan materiaaliksi. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tuotearvostelu Manker U11 & U21 - Veneilijän sekä retkeilijän taskulamput

Paras veneily sekä retkeilykausi Suomessa on valoisa sekä lämmin, mutta valitettavan lyhyt. Jos haluaa pidentää kautta, niin et...

INSTAGRAM FEED

@viviantheboat